Archief

dinsdag 09.10 2012
FortaRock Voivod + Unkind
  • concert
  • Doornroosje
  • Open: 20:00
    Start: 20:30
  • Normaal 17,50
    Voorverkoop reductie 15,00
     

Bekijk fotoverslag

Vier snotapen (Denis 'Snake' Belnager, Denis 'Piggy' D'Amour, Jean Yves 'Blacky' Therialt, Michel 'Away' Langevin) die op een highschool in Quebec zitten, besluiten om samen wat herrie te gaan maken in een band: Voivod. De nu legendarische band vermengt punk met metal – een revolutionair idee begin jaren ’80 – het geluid dat de band voortbrengt is volkomen authentiek en klinkt uiterst origineel. Ook het experiment wordt niet geschuwd, de progressieve elementen alsmede ook de op science fiction georienteerde teksten baren veel opzien. Voivod wordt nadien gezien als een van de pioniers van het thrashmetal genre. De band brengt vier platen uit voordat ze worden opgepikt door een major label, War and Pain (1984), Rrroooaaarrr! (1986), Killing Technology (1987) en Dimension Hatross (1988). Nothingface uit 1989 (MCA Records) moet voor de definitieve doorbraak zorgen, net als de tours met Soundgarden en Faith No More. De cover van Pink Floyd's Astonomy Domine wordt verwerkt in een video en krijgt zeer veel airplay op MTV.

Het zit Voivod echter niet mee, de opkomst van het grunge genre eind jaren tachtig, begin negentig sluit niet geheel aan bij het wat lastiger in het gehoor liggende muziek van de eigenwijze Canadezen. Iets waar meer metalbands tegen aanlopen, Voivod staat hier niet alleen in. De albums 'Angel Rat' en 'The Outer Limits' worden ook enigszins lauw ontvangen door zowel pers als publiek. 'Blacky' heeft de de band inmiddels al verlaten, maar na de aansluitende tour van de laatste plaat geeft ook 'Snake' er de brui aan. De overgebleven bandleden worden op de platen 'Negatron' en 'Phobos' bijgestaan door Eric Forrest die zowel 'Blacky als 'Snake' vervangt. In 2001 volgt een hereniging met 'Snake' en neemt Jason Newsted van Metallica het baswerk voor zijn rekening. Het leidt in 2003 tot het geweldige album 'Voivod'. De band is weer terug totdat in 2005 het noodlot toeslaat en gitarist Denis 'Piggy' D'Amour overlijdt aan de gevolgen van kanker. 'Piggy' heeft echter nog wel de mogelijkheid gehad materiaal op te nemen voor nog te volgen albums. 'Katorz' in 2006 is onder andere het resultaat van. In 2009 volgt 'Infini' en een optreden op het terziele gegane Waldrock festival in Friesland. Het fameuze Roadburn festival nodigt de band uit in 2012 als curator van dit underground festival.

Een nieuw album is in de maak, nummers hiervan zullen uiteraard te horen zijn vanavond, maar ook oude krakers zullen ongetwijfeld langskomen! 

Share