Doornroosje
loader

Club

Anibal Velasquez y Su Conjunto + Le Sahel

Vanavond presenteren Poppodium Doornroosje i.s.m. Music Meeting een nieuwe editie van Club ¡mm…!

Ditmaal twee muzikale supergroepen op de bühne van Doornroosje waaronder de levende legende van de música tropical: Anibal Velasquez en de legendarische Senegalese band Le Sahel met in de gelederen: Idrissa Diop, Cheikh Tidiane Tall en Thierno Koite.

Havensteden zijn vanouds een ontmoetingsplek van mensen, talen, culturen en muziekstijlen. Ook in de Colombiaanse stad Barranquilla raakten verschillende genres langs de natuurlijke weg met elkaar verknoopt. De meester-accordeonist, zanger, tekstschrijver en componist Anibal ‘El Mago’ Velasquez deed hier nog een schepje bovenop. Hij combineerde oude en nieuwe instrumenten en speelde stijlen als cumbia, guaracha, mambo, porro, rumba, calypso en verschillende andere Caribische ritmes en grooves met elkaar. Het resultaat heet de ‘guaracha de Anibal Velasquez’, een razendsnel en opzwepende muzikale cocktail. Met zijn innovatieve speelstijl was hij de muzikale hit in Colombia in de jaren ’50 en ’60. Door zijn virtuositeit is de accordeon, van oorsprong niet bijzonder populair in Colombia, een geaccepteerd en gerespecteerd instrument geworden. De 75-jaar oude meester, zelden te zien zonder cowboyhoed, treedt op met een uitgebreide percussiesectie, verantwoordelijk voor de kenmerkende ritmes van Anibals muziek. Velasquez heeft nog niets aan kracht en energie ingeboet want zijn eerste Europese tournee, in de zomer van 2011, mondde uit in een ware zegetocht langs podia als Music Meeting, Roskilde en Fusion Festival.

In 1972 ontstond in de nachtclub Le Sahel in Dakar, de gelijknamige band Le Sahel. De kern van het gezelschap bestond uit de meest prominente muzikanten van Senegal: gitarist en organist Cheikh Tidiane Tall, zanger Idrissa Diop (later werkte hij met Carlos Santana) en Thierno Koite (lid van Orchestre Baobab en Super Etoile de Dakar). Hun lome Afro-salsa om combinatie met de psychedelische jaren 70′ orgelklanken waren een unicum in de jaren 70′. Na drie jaar ging de groep uitelkaar maar desalniettemin was hun muzikale invloed gigantisch. Youssou N’Dour noemt Le Sahel als belangrijkste inspiratiebron. Sinds 2011 is de groep weer bij elkaar en spelen ze wederom de nachtclubs van Dakar plat. Op hun Europese debuuttournee verwelkomen we de heren van harte in Doornroosje.