Doornroosje
loader

Sublime Frequencies presents

Baba Commandant + Senyawa

Sublime Frequencies dj’s

Het Amerikaanse label Sublime Frequencies verrijkt de muziekwereld met prachtige releases van o.a. Omar Souleyman en Group Doueh en is specialist in niet-westerse muziek. Naast muziek geven zij ook boeken, documentaires en films uit. Vanavond presenteren zij twee live artiesten die getekend zijn op hun label: Senyawa (Indonesië) en Baba Commandant (Burkina Faso). De muzikale omlijsting komt van de label eigenaar van Sublime Frequencies. 

Senyawa, afkomstig uit Yogyakarta, bestaat uit Rully Shabara en Wukir Suryardi. Indonesische traditionele muziek vormt de basis maar het duo gebruikt speeltechnieken uit experimentele genres om een volstrekt eigen geluid te creëren. Hardcore metal, improvisatie en traditionele muziek gespeeld met een intensiteit alsof het punk is. Zanger Shabare gebruikt in zijn zang vocale tradities van het eiland maar kan ook goed grunten, zoals gebruikelijk is in de metal.

Suryardi bespeelt zelfgebouwde instrumenten met namen als ‘ Gary’, ‘Bambu Wukir’ en ‘Aker Mahoni’. Tijdens optredens gebruikt het duo zelfgemaakte electronica om het geluid van de zang en instrumenten live te bewerken. Ze deelden het podium reeds met grote namen uit de wereld van de improviserende musici zoals Trevor Dunn, David Shea en Keiji Haino.

Baba Commandant komt uit Burkina Faso en werd geboren als Mamadou Sanou en verdiende zijn sporen als danser en daarna als zanger en muzikant bij groepen als Dounia en de begeleidingsband van grootste ster van Burkina Faso: Victor Démé. Baba Commandant speelt de ‘ngoni’, het traditionele instrument van de Donse, traditionele jagers in de regio van Burkina Faso en Mali. Voornaamste invloeden van Baba Commandant zijn de Nigeriaanse grootheden Fela Kuti en King Sunny Ade maar ook Moussa Doumbia, misschien wel het Malinese antwoord op James Brown. De invloeden van al deze muzikanten zijn dan ook hoorbaar op het debuutalbum ‘Juguya’.

Bekijk de foto's (Senyawa)
Bekijk de foto's (Baba Commandant)