Doornroosje
loader

Knight of the Guitar II

Jan Akkerman & Friends

Jan Akkerman, Anton Goudsmit, John Hayes, Leif de Leeuw en Ruben Hoeke samen op één podium: dat levert vuurwerk op. Deze gitaristen worden bijgestaan door Coen Molenaar (toetsen), Marijn van den Berg (drums), David de Marez-Oijens (bas) en Lauri Akkerman & Brown Hill (zang). Deze muzikanten zijn meester in hun eigen genre, maar bewegen ook geregeld over muzikale grenzen heen en dat zal tijdens hun gezamenlijke tour ook zeker gaan gebeuren. 

Bedenker van ‘Knight of the Guitar’ Jan Akkerman heeft er de afgelopen jaren een traditie van gemaakt om rond zijn verjaardag op 24 december een concert te organiseren. Deze editie neemt hij een aantal gitaarcollega’s mee. Gearriveerde grootheden spelen naast aanstormende talent, bluesgiganten naast subtiele fingerpickers, soul- en jazzfreaks tegenover rockbeulen: alles wat er mogelijkerwijs uit een gitaar gehaald kan worden, zal te horen zijn.

Anton Goudsmit studeerde summa cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam. Hij is actief in verschillende muziekstijlen. In 2010 wint Goudsmit de Boy Edgar prijs en in datzelfde jaar ontvangt hij een duiveltje voor beste Nederlandse popgitarist. Hij maakte deel uit van de oprichting van Benjamin Hermans New Cool Collective, maar heeft ook zijn eigen band The Ploctones.

Ruben Hoeke viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als bluesrocker. Hij werkte samen met Jan Akkerman, Thé Lau en Wouter Planteijdt en is zelfs gevraagd voor de begeleidingsband van ex-Rolling Stone Mick Taylor. Hoeke is vrijwel continu on the road en daar komt voorlopig geen eind aan.

Leif de Leeuw is nog maar begin twintig, maar de Amersfoorter zwemt nu al in prijzen als beste bluesrockgitarist van de Benelux, beste band van Europa en gitaartalent van het jaar. Met zijn Leif de Leeuw-band bracht hij vorig jaar het uitstekend ontvangen debuutalbum Leelah uit.

John Hayes is vanaf 1990 betrokken bij Mother’s Finest. De band scoorde een aantal wereldhits, waaronder ‘Baby Love’. Als lid van Mother’s Finest heeft John Hayes nieuwe alternatieve wegen bewandeld om de funk toegankelijker en vooral vetter te maken. Naast Mothers Finest heeft Hayes ook met Sting, Sheryl Crow, The Beastie Boys en Herman Brood And His Wild Romance opgetreden.

Nestor Jan Akkerman tot slot behoeft niet al te veel introductie: zijn rijke carrière maakt hem tot een springlevend monument van de Nederpop.

Bekijk de foto's