Doornroosje
loader

Jeangu Macrooy

Nooit meer te laat zijn voor kaartjes en altijd als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt in Doornroosje? Meld je aan voor de Doornroosje WhatsApp Service door een bericht te sturen naar 06-1257 5255.

Jeangu Macrooy (uitgesproken als zjangú makrooi) groeide op in de tropische warmte van Paramaribo. Op zijn dertiende kreeg hij van zijn ouders zijn eerste gitaar en twee jaar later begon hij samen met zijn tweelingbroer Xillan eigen nummers te schrijven en op te treden. In 2014 besloot Jeangu zijn muzikale carrière voort te zetten aan de andere kant van de oceaan, in Nederland. Er ontstond een muzikale samenwerking met producer Perquisite en hij werd getekend bij diens label Unexpected Records.

In april 2016 kwam Jeangu’s debuut-EP ‘Brave Enough’uit, waarmee hij 3FM Serious Talent werd. Met eerste single ‘Gold’ mocht Jeangu gelijk langskomen bij De Wereld Draait Door waar hij sindsdien een graag geziene gast is. ‘Gold’ werd later ook gebruikt in een commercial van HBO. In de zomer stond hij met zijn band op diverse festivals, waarna hij in het najaar met de Popronde door Nederland trok. Daarnaast stond Jeangu in de voorprogramma’s van Blaudzun, Remy van Kesteren, Bernhoft en Selah Sue, wat in totaal resulteerde in 120 shows in 12 maanden. Het jaar 2016 werd afgesloten met een optreden op Eurosonic/Noorderslag en een nominatie voor een Edison in de categorie ‘Beste Nieuwkomer’. Jeangu’s debuutalbum ‘High On You’, waarvoor hij net als bij zijn EP de samenwerking aanging met Perquisite, is energieker en dansbaarder dan zijn voorganger. De melancholie blijft aanwezig in nummers als ‘Circles’ en ‘Sleep You Off’ maar de focus is verlegd naar een rauwer geluid dat vooral naar voren komt in nummers als ‘Crazy Kids’ – een duet met tweelingbroer Xillan – en ‘Head Over Heels’. Nummers als ‘Antidote’ en titelsong ‘High On You’ laten vooral ook Jeangu’s soulvolle kant zien. Dit wordt versterkt door de prominente rol voor de blazers op het album.

De rode draad blijft echter Jeangu’s unieke stem die hypnotiseert in het laag en imponeert in het hoog. ‘High On You’ werd op 14 april 2017 uitgebracht via Unexpected Records. Het album kwam binnen in de album charts, werd Radio 1 CD van de week, en werd lovend ontvangen door de pers. Het Algemeen Dagblad gaf het album 4/5 sterren: ‘Hij is pas 23, maar heeft de diepte in zijn stem van een soulveteraan. (…) High on You kan weleens het beste Nederlandse debuut van 2017 blijken te zijn.’ De Telegraaf stelde: ‘Je mond valt open vanverbazing, bewondering en ontroering. Wàt een manier om je carrière te beginnen!’ Giel Beelen (3FM) zei: ‘Ik durf te beweren dat dit dè release is van het jaar’ en Oor noemde Jeangu ‘een debutant waar je ècht enthousiast van wordt’.

De release van het album werd gevierd met een eerste eigen club tour door Nederland waarbij 6 van de 7 shows waren uitverkocht. Daarnaast was Jeangu deze zomer met zijn volledige band te zien op verscheidene festivals, waaronder North Sea Jazz en Lowlands. In november/december zal een tweede Nederlandse clubtour volgen. Ook is een tweede album alweer in de maak dat waarschijnlijk na de zomer van 2018 het levenslicht zal zien.

Bekijk de foto's