Doornroosje
loader

Lamb + Ramona Flowers

Lamb is afkomstig uit Manchester en hun debuutalbum uit 1996 wordt vaak gezien als een reactie op het succes van Portishead en Massive Attack, dé twee triphopbands uit Bristol.

Op het debuutalbum liet Lamb een ander, verfrissend geluid horen. Bovendien bewees het duo Lou Rhodes en Andy Barlow dat drum’n’bass, jazz, folk, klassiek en pop prima bij elkaar passen.

Lamb groeide snel uit tot een succesvol gezelschap en scoorde zelfs enkele radiohits. Dat bleek echter niet genoeg te zijn voor hun toenmalig platenmaatschappij (Fontana), die het stel onder druk zette om een commerciëlere richting in te slaan. Het gevolg was een pauze voor de band. Rhodes maakte intussen drie akoestische folkplaten en schreef twee boeken, terwijl Barlow zich in de electronica- en danceprojecten (o.a. LOWB) stortte.

Enkele jaren geleden vonden de muzikale partners elkaar terug en besloten ze het over een andere boeg te gooien met Lamb. Op een afgelegen boerderij op het Britse platteland werkten ze in alle rust aan nieuw materiaal. Ze richtten hun eigen label op en lieten ze hun vijfde album getiteld ‘5’ financieren door hun fans, die vooraf op de plaat konden intekenen.

In muzikaal opzicht is er weinig veranderd. Lou Rhodes is een ietwat verlegen folkzangeres, terwijl de energieke Barlow met zijn stuiterende beats en noisy samples graag wat leven in de brouwerij brengt. Jon Thorne bespeelt de contrabas en is verantwoordelijk voor de jazzy component in de muziek van Lamb. Live weet Lamb nog steeds hoe je een set hoort op te bouwen en doet dat door een bijna natuurlijke gelaagdheid in hun muziek te leggen: zacht en hard, kwetsbaar en stoer, ingetogen en energiek.

Naast nieuw materiaal kun je vanavond ook de ‘klassiekers’ van de band verwachten waaronder ‘Little Things’, ‘God Bless’, ‘Górecki’ en ‘Gabriel’.

Bekijk de foto's (Lamb)
Bekijk de foto's (Ramona Flowers)