Doornroosje
loader

Felabration

Mulatu Astatke + Jungle By Night e.a.

‘Felabration’ is een muzikale ode aan Fela Kuti, grondlegger van de afrobeat en een van de belangrijkste Afrikaanse muzikanten ooit.

Wereldwijd vinden rondom Fela’s geboortedag (15 oktober) feesten plaats ter ere van deze ‘Godfather of Afrobeat’. Sinds enkele jaren wordt deze avond georganiseerd in de hoofdstedelijke poptempel Paradiso. Dit jaar verandert ook Doornroosje in Kuti’s nachtclub ‘The Shrine’. Speciale gasten op deze editie zijn de Ethiopische jazzlegende Mulatu Astatke en Jungle By Night, de Nederlandse afrobeattrots.

De illustere Mulate Astatke staat bekend als de vader van de Ethiopische jazz. De in 1943 geboren Astatke kreeg zijn muzikale vorming in Londen, New York en Boston, waar hij de eerste Afrikaanse student was aan de Berklee College of Music. Hij speelde met grootheden als Duke Ellington. Na veel omzwervingen keerde hij terug naar zijn thuisland waarin hij zijn ‘fusie van stijlen’ voortzette en ontwikkelde. Zijn muziek is een stevig groovende mix van jazz, latin, funk, afrobeat en traditionele Ethiopische muziek. Hierbij maakt hij gebruik van vibrafoon. Astatke kwam enkele jaren geleden opnieuw in de belangstelling vanwege zijn bijdrage aan de soundtrack van de film ‘Broken Flowers’ van regisseur Jim Jarmusch en het veelgeprezen album welke hij maakte met de band Heliocentrics.

De afrobeattrein van Jungle By Night dendert al een paar jaartjes succesvol de wereld rond en bracht dit voorjaar de tweede langspeler ‘The Hunt’ uit. De 9 jonge gasten van het Amsterdamse Jungle By Night staan eigenlijk nog maar aan het begin van hun carrière, maar hebben nu al een meer dan solide reputatie opgebouwd. Niet zo vreemd, want jong en oud, rocker en hiphopper, iedereen gaat plat voor hun messcherpe Fela Kuti-style. Enthousiasme en gevoel voor Afrikaanse muziek worden gekoppeld aan virtuoze instrumentbeheersing, met als resultaat: één groot funky feest. Seun Kuti, zoon van Fela, noemde Jungle by Night in de Nigeriaanse krant The Vanguard als hèt voorbeeld hoe Afrobeat anno nu zou moeten klinken en drummer Tony Allen, drummer bij Kuti, noemde de band de “evolutie van Afrobeat”.

Karl Hector and the Malcouns maken naar eigen zeggen afrodelic-krautfunk. Daarmee maken ze in een klap duidelijk dat zij uit Duitsland komen. De uit München afkomstige Hector Malcoun is wellicht beter bekend als de Duitse producer en gitarist Jan Weißenfeldt aka JJ Whitefield. Zijn band The Malcouns bestaat grotendeels uit bandleden van Whitefield Brothers en’funkgrootheden’ Poets of Rhythm. Onlangs brachten zij hun tweede langspeler uit ‘Unstraight Ahead’ zij nog meer een fusie aangaan tussen West-Afrikaanse klanken (uit Ghana en Mali) en het Oost-Afrikaanse geluid van Mulatu Astatke’s Ethiopische jazz. De ‘Duitse’ invloed is hoorbaar want de experimentele grooves zijn duidelijk geïnspireed door de jaren zeventig krautrockers van CAN.

lees meer
Bekijk de foto's (Jungle By Night)
Bekijk de foto's (Mulatu Astatke)
Bekijk de foto's (Karl Hector and the Malcouns)