fbpx
Zeitgeist Festival achtergrond

Doornroosje presenteert het nieuwe indoor festival Zeitgeist. Op 3 december 2022 ontdek je in onze beide zalen de tofste acts van dit moment.

Aan interessante gitaarmuziek geen gebrek in 2022; met invloeden vanuit vele hoeken gaan genres als postpunk, wave en garagerock buiten de gebaande paden. Zeitgeist brengt je een fijne selectie uit deze genres op een presenteerblaadje: de heetste acts van vandaag en je favorieten van morgen. 

Line-up: Black Country, New Road + Squid + Tramhaus + Unschooling + more to be announced…

Line-up

Black Country, New Road

Black Country, New Road

Black Country, New Road

Black Country, New Road

Met slechts twee singles en een aantal spraakmakende liveshows op zak werd Black Country, New Road de grootste Britse hype van 2019. Het zevental kwam met een compleet eigen geluid en laat moeiteloos metalriffs, freak folk, postpunk, balkan en freejazz samenkomen. Ze leverden hun Nederlandse visitekaartje af op Valkhof Festival 2019 met het eerste optreden buiten Groot-Brittannië. Het tweede album ‘Ants From Up There’ was de laatste waar voormalig zanger Isaac Wood aan meewerkte. De band gaat door als zestal en zet de muzikale identiteit en het experiment voort.  

 

Squid

Squid

Squid

Squid

De Engelse band Squid is een van de meest enerverende bands die in de slipstream van de postpunkrevival kwam bovendrijven.  Samen met Black Midi en Black Country, New Road verleggen zij de muzikale grenzen. Met hun elektronisch geladen geluid experimenteren zij er energiek en lustig op los en waren publiekslieveling op festivals als Eurosonic en Down the Rabbit Hole. Met hun in 2021 verschenen debuutalbum ‘Bright Green Field’ op het Warp Records label klinkt een bijzondere mix van garagerock, postrock, ambient en de grof geraspte stembanden van zanger en drummer Ollie Judge.

Tramhaus Paars

Tramhaus

Tramhaus Paars

Tramhaus

Tramhaus is een van de meest besproken live nieuwkomers. Of zoals het muziek platform Louder Than War schreef: One of Rotterdam’s worst kept secrets is how tremendous a live band Tramhaus is. De dame en heren weten geheel op eigen wijze, compromisloze energie te koppelen aan een eigen geluid. Het recept van Tramhaus bestaat uit stoïcijnse postpunk met meedogenloze uithalen die soms aan Viagra Boys en soms aan Pixies doen denken. De kracht van dit vijftal is hun live optreden. Frontman Lukas Jansen eindigt vaak ergens in het publiek omringd door een zee van mensen.

Sinead O'Brien

Sinead O’Brien

Sinead O'Brien

Sinead O’Brien

Ierse poëet en zangeres Sinead O’Brien debuteerde in 2020 met een indrukwekkend optreden op Eurosonic Noorderslag.  Ze was dat jaar ook aangekondigd voor Valkhof Festival maar een of ander virus gooide roet in het eten en zorgde dat ook de carrière van Sinead stil kwam te staan.

De in Londen woonachtige Sinead klinkt als een moderne echo van Patti Smith en weet met haar muziek en stijl neer te zetten die doet denken aan late jaren 70 en vroege jaren 80 maar toch verfrissend, vernieuwend klinkt. Haar debuut album ‘Time Bend And Break The Bower’ is een aangename combinatie van post punk, poëzie en avantgardistische invloeden.

unschooling

Unschooling

unschooling

Unschooling

Met uitzondering van Crass of The Beach Boys kunnen maar weinig bands claimen dat ze klinken als hun naam. Unschooling, afkomstig uit Rouen en Montréal, nailt het compleet. Als studenten van Canadese art-rockband ‘Women’ hebben deze thuisgeschoolde rockers het handboek uit het raam gegooid en verraderlijk wiskundige rock op het curriculum gezet, met complexe gitaarlijnen die flirten met lo-fi spontaniteit. Gebouwd op de zuilen van post-punk, en even noisy als gevoelig. 

O

O.

O

O.

Joe Henwood en Tash Keary spelen bariton saxofoon en drums vormen samen het duo O. Tijdens de pandemie werd O. opgericht en ze speelden de eerste show als support voor black midi in Londen.

Dat beviel zo goed dat ze mee op tournee gingen door Engeland en Europa. Joe en Tash verdienden hun sporen reeds in de Londense hiphop, jazz en underground rock, noise scene. Wat O, O maakt is niet alleen de bandnaam maar zeker ook de combinatie van muziek stijlen en hun manier van spelen.

Het lijkt soms op een mash up van jazz, rock, noise en naar eigen zeggen is alles geïnspireerd op korte fragmenten van hun favoriete muziek. Ongrijpbaar, verrassend en bovendien bijna niet te categoriseren. Hun debuutsingle komt uit in oktober.

Eerie Wanda

Eerie Wanda

Eerie Wanda

Eerie Wanda

De in Nijmegen woonachtige muzikante en beeldend kunstenaar Marina Tadic maakt sinds 2016 muziek als zijnde Eerie Wanda.

Op 23 september verscheen haar nieuwe album ‘Internal Radio’ op het smaakvolle Joyful Noise Recordings. Het album maakte ze samen met haar partner Adam Harding, die ook met haar live speelt. Het album werd geproduceerd door Kramer (o.a. Daniel Johnston, Ween) die ook inhoudelijk zijn steentje bijdroeg. Ze nodigt je op ‘Internal Radio’ uit in haar intuïtieve wereld waar haar muziek behekst, opgejaagd en eigenzinnig is. Aanrader voor liefhebbers van Young Marble Giants, The Pastels, Counteau Twins.

Ticket info

Tickets voor Zeitgeist Festival op 3 december zijn nu te koop.

Ticket: € 37,50
Early Bird: € 27,50 (uitverkocht)