Doornroosje
loader

Festival Jazz International Nijmegen

Ben van Gelder Quintet

EINZELGÄNGER + Omer Avital

Passe-partouts zijn ook te koop via deze site: klik hier. Aan de deur kan alleen met PIN worden betaald.

Van woensdag 26 oktober tot en met zondag 30 oktober vindt de eerste editie van het gloednieuwe Festival Jazz International Nijmegen plaats op verschillende plekken in Nijmegen. In een unieke samenwerking met het Festival Jazz International Rotterdam en verschillende Nijmeegse partners is er een nieuwe vierdaags jazzfestival ontstaan. Met jong talent uit beide steden én grote internationale jazzartiesten. Ook wordt er een randprogramma georganiseerd, met onder andere masterclasses.

Ondanks zijn jonge leeftijd is saxofonist Ben van Gelder (1988) een belangrijke deelnemer aan de New Yorkse, baanbrekende improvisatie scene. In de suite Among Verticals, gecomponeerd in opdracht van de Jazz Gallery New York, verenigt van Gelder verschillende stijlen en idiomen, zoals klassieke compositietechnieken, Cubaanse Abakuá en geïmproviseerde muziek. In het stuk onderzoekt hij een eigentijdse herschikking van traditionele elementen, gebaseerd op een schilderij van de Tsjechische abstracte kunstenaar František Kupka.

Ben van Gelder: altsax / Sam Harris: piano / Peter Schlamb: vibes / Craig Weinrib: drums / Rick Rosato: bas

De Lindenberg, Lindenbergzaal, 19.45 uur

EINZELGÄNGER is het kersverse trio van trombonist Louk Boudesteijn (tourde met Paul van Kemenade, New Rotterdam Jazz Orchestra) samen met de lyrische tenorsaxofoon gigant Nils van Haften (Clazz Ensemble) en muzikale stuiterbal gitarist Anton Goudsmit (Ploctones, New Cool Collective). Voor de bandleden staat jazz voor vrijheid. De muziek is dan ook heel veelzijdig en dynamisch; soms introvert, dan weer luidruchtig. Hun onlangs uitgebrachte EP Musica Gymnastica bestaat uit muzikale hoogstandjes.

Louk Boudesteijn: trombone / Nils van Haften: tenorsaxofoon & basklarinet / Anton Goudsmit: gitaar

De Lindenberg, Steigerzaal, 21.00 uur

Bassist Omer Avital combineert de muziek van zijn culturele achtergrond met modern Westerse jazz. Avital behoort tot een generatie van fameuze jazzartiesten uit Israël, zoals bassist Avishai Cohen. Maar hij wordt vooral gezien als de grondlegger van een nieuwe en frisse richting in de jazz. Avital mengt zijn muziek met lyrische, roerende melodieën en besmettelijke Midden-Oosten ritmes. “Een van de meest spannende muzikanten van de laatste twintig jaar” schreef Downbeat Magazine.

Omer Avital: bas / Yonathan Avishai: piano / Asaf Yuria: saxofoon / Alexander Levin: saxofoon / Ofri Nehemya: drums

De Lindenberg, Lindenbergzaal, 22.15 uur

lees meer