Doornroosje
loader

Bevrijdingsfestival Nijmegen

Mr. Polska + Antwerp Gipsy-Ska Orkestra + Falco Benz

Arjuna Schiks + Coely + Cookachoo + Weval + Reza Athar + Mop Mop feat. Anthony Joseph + Cotton Claw + Tsepo + Invite + UgeluggeSegelugge x Bremer

Mr. Polska, Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, Falco Benz, Arjuna Schiks, Coely, Cookachoo, Weval, Reza Athar, Mop Mop feat. Anthony Joseph, Cotton Claw, Tsepo, Invite, UgeluggeSegelugge x Bremer.

Onder meer Mr. Polska, Antwerp Gipsy-Ska Orkestra en Falco Benz zullen van deze editie weer een uiterst dansbaar vrijheidsfeest maken.

Mr. Polska is natuurlijk bekend van hits ‘Krokobil’, ‘Het Allermooiste Feestje’ of van het onlangs uitgekomen ‘Ravotten’ (met Ronnie Flex). Samen met Boaz van de Beatz pionierde deze mateloos energieke Young Polak een unieke sound: rauwe, harde raps, catchy refreintjes en nog hardere drops waarbij het onmogelijk stilstaan is.

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra maakt een dampende mix van Oost-Europese zigeunermuziek, Jamaicaanse ska en allerhande dub en oosterse klanken. Erg divers en aanstekelijk, zoals ook bleek uit de onlangs uitgekomen derde plaat ‘Kilo Gipsyska’. Zon of geen zon, dit bonte gezelschap maakt van elke festivalweide een aanstekelijk muzikaal feest.

Als je zijn zomerhit ‘Hat Tricks’ uit 2014 kent, dan weet je waar het bij Falco Benz om draait. Hij houdt van synthesizers, pakkende en warme harmonieën en vette beats en omringt deze met een felgekleurde lichtshow. Hieraan voorafgaand zal het festival geopend worden door de winnaar van het eerste Freedom ’S Cool Festival.

Het Nijmeegse Bevrijdingsfestival wordt voor de vijfde keer georganiseerd door het Stedelijk 4&5 Mei Comité Nijmegen en Doornroosje. Het is van belang ook dit jaar stil te staan bij de betekenis van 5 mei: vrijheid geef je immers door. Kijk ook naar de thematekst van 2015 van Maurice Adams, hoogleraar aan Tilburg University en bestuurslid van het Nationaal 4 & 5 Mei Comité met de veelzeggende titel: ‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.’ Klik hier voor meer info.

Het festival opent de poorten om 14.00 uur en sluit om 23.00 uur. De entree bedraagt € 5 en gratis voor iedereen t/m 12 jaar. De burgemeester opent het festival officieel door de vrijheidsvlam aan te steken.

lees meer
De volgende acts op het podium:
Antwerp Gipsy-Ska Orkestra

Dit Antwerpse Gipsy-Ska Orkestra maakt een dampende mix van Oost-Europese zigeneur muziek, Jamaicaanse ska en allerhande dub en oosterse klanken. Erg divers en erg aanstekelijk, zo blijkt op de derde plaat “Kilo Gipsyska” dat onlangs uitkwam. Zon of geen zon, dit bonte gezelschap maakt van elke festivalweide een aanstekelijk muzikaal feest.

Coely

De Belgische Coely is pas 20 jaar jong en momenteel dé grote dame in de Belgische rapscene. Een jaar nadat ze een verpletterende indruk achterliet met haar track ‘Ain’t Chasing Pavements’ is deze streetwise rapster uitgegroeid tot een van de populairste nieuwkomers van het land. De half Belgische/half Congolese Coely was supportact voor Kendrick Lamar, Snoop Dogg, Jessie Ware en Nas. Coely was een van de verrassingen van Vallkhof Festival 2013 en deed een succesvolle clubtournee door de lage landen. Nieuw materiaal zal later dit jaar verschijnen.

Cookachoo

De vierkoppige muzikale stam genaamd Cookachoo zijn allemaal mentale vrijheidstrijders. De muziek kan omschreven worden als Tropical Bass en ook visueel gezien klopt die benaming. Live worden de zintuigen aan alle kanten geprikkeld. Hun geluid doet een klein beetje denken aan Die Antwoord en live krijg je kleurrijke, explosieve en vooral dansbare show met electro- en hiphop invloeden voorgeschoteld.

Stijlen: tropical bass, hiphop, electro, house

CottonClaw

Cotton Claw is een splinternieuw project van vier Franse producers. Deze electronische live band neemt je mee in hun wereld van krachtige club muziek, bestaande uit vele stijlen zoals electro, hiphop en house. De vier leden spelen ieder hun eigen deel live en creëren op deze manier een nieuwe moderne, electronische live band waarbij gebruik gemaakt wordt van analoge synths en sexy melodieën.

Stijlen: electro, hiphop, house

Arjuna Schiks

Sinds deze ras amsterdammer doorbrak met monsterhit “Konijntje”, dat hij samen met Willie Wartaal uitbracht en heel Nederland op zijn grondvesten deed wiebelen, is hij met zijn combinatie van house en tech-house doordrenkt met intense synths en melancholische melodieën een graag geziene DJ in Nederland en ver daarbuiten. Onlangs liet hij tijdens Pleinvrees On Tour in Doornroosje nog horen dat hij als geen ander een publiek naar euforische hoogtes kan draaien.

Falco Benz

Als je zijn zomerhit ‘Hat Tricks’ uit 2014 kent, dan weet je waar het bij Falco Benz om draait. Falco Benz houdt van synthesizers, pakkende en warme harmonieën en vette beats. Vandaag zal Falco omringd worden door zijn fel gekleurde lichtshow.

Invite

Als afsluiter schroeft Invite het tempo een paar tandjes omhoog. Bekend van zijn wereldberoemde podcast series “Invite’s Choise” en vele al legendarische techno sets op o.a. Planet Rose, Awakenings Festival en in Tresor komt hij de laatste restjes energie uit de tent halen met een uitgesproken stevigere techno set.

Mop Mop featuring Anthony Joseph

Mop Mop is de groep rond de Italiaanse producer en componist Andrea Benini. Zijn mix van voodoojazz, afrobeat, exotischeritmes en soul. Mop Mop haalt ook het beste in dub poëet Anthony Joseph naar boven. Joseph, die als jonge twintiger zijn geboorteland Trinidad inruilde voor London, laat in zijn slams de vlotte stem van een nieuwe Brits-Afrikaanse generatie horen. Hij werkte eerder al samen met BRZZVLL, The Spasm Band en Meshell Ndegeocello, nu laat hij zijn vloeibare woorden en teksten los op de aanstekelijke funky afrojazz van Mop Mop.

Mr. Polska

Je kent deze $lodder natuurlijk van hits “Krokobil”, “Het Allermooiste Feestje” of onlangs nog “Ravotten” (met Ronnie Flex). Samen met Boaz van de Beatz pionierde deze mateloos energieke Young Polak een unieke sound: rauwe, harde raps, catchy refreintjes en nog hardere drops waarbij het onmogelijk stilstaan is.

Reza Athar

De ster van de uit Nijmegen afkomstige Reza Athar is snel rijzende. Zo zagen we ‘m afgelopen tijd in Doornroosje voor John Talabot, in Amsterdam in Trouw en Radion maar ook is hij een graag geziene DJ bij de buren in Berlijn. Zijn sound is te omschrijven als house doorspekt met dromerige baeleric en stuwende disco invloeden. Een absoluut origineel geluid waarmee hij zich op de kaart heeft weten te zetten als een van de uniekste DJs uit Nijmegen en omgeving.

Tsepo

Tsepo (aka Jan van der Lugt) is een van Nederlands grootste aanstormende talenten. Naast het feit dat hij resident was in de laatste periode van Trouw imponeerde hij ook op onder meer DGTL en Straf_Werk en mag hij nu de tent tot een kolkend hoogtepunt brengen met zijn eclectische mix van warmbloedige house en deephouse. Voor fans van Ame, Konstantin Sibold of Nuno dos Santos.

Weval

Vorig jaar was een belangrijk jaar voor elektronisch duo Weval. Hun track Detian belandde in een reclame met Penelope Cruz en ze tekenden voor hun tweede EP op Kompakt, het Duitse label van Michael Mayer.  Deze EP staat vol ijzersterke producties op het snijvlak van vroege triphop, dansbare electronica en house die ondertussen door menig beroemd collega DJ gedraaid word. Na een overtuigende gig op Eurosonic / Noorderslag begin dit jaar  is het een kwestie van tijd voordat Weval definitief internationaal doorbreekt. Voor die tijd nog te bewonderen in de Tent.

UgeluggeSegelugge x Bremer

De tent word afgetrapt door een unieke samenwerking. Speciaal voor het Bevrijdingsfestival doken de Nijmeegse producer Bremer en het Duitse UgeluggeSegelugge de studio in en het resultaat daarvan zullen ze in een speciale b2b sessie laten horen. Verwacht diepe, melodieuze house met veel aandacht voor detail.

Bekijk de foto's