fbpx
Raymond van het groenewoud

Raymond van het Groenewoud

vrijdag 28 juni 2024
locatie:
Openluchttheater De Goffert
datum:
vrijdag 28 juni 2024
zaal open:
19:30 uur
start:
20:15 uur

Raymond van het Groenewoud komt terug naar Nijmegen, ditmaal voor een optreden in Openluchttheater de Goffert. Raymond en zijn band zullen oud en nieuw werk uit zijn vijftig jaar omspannende oeuvre spelen. De Belg is niet alleen zanger gitarist en pianist die kan rocken én romantische ballads zingen maar hij is ook een even ingenieuze als geestige tekstdichter. Als een ware entertainer bespeelt hij zijn publiek dat uit volle borst meezingt met zijn bekende hits uit het verleden. Of blijft het muisstil als hij een van zijn bekende ballads inzet. Ook met zijn nieuwere repertoire behoudt hij ieders aandacht.

Raymond van het Groenewoud is een begrip op de Belgische en Nederlandse podia sinds de jaren zeventig. Met zijn tweede album Nooit Meer Drinken uit 1977 zet hij zijn naam op de kaart. Niet in het minst komt dat omdat daarop het lied Meisjes staat waarin de jongedames als het “mooist op aard” worden bezongen. Menige wenkbrauw wordt opgetrokken vanwege het nogal gewaagde taalgebruik in dit nummer zoals het zinnetje: ‘Ze komen zelden klaar meneer.’ Politieke correctheid moet dan nog uitgevonden worden. Als de situatie daarom vraagt past hij zijn teksten aan.

Raymond weet iets voor elkaar te brengen wat tot dat moment ongehoord is namelijk te rocken op de Nederlandse taal. Van meet af aan blijft hij met zijn toenmalige begeleidingsband De Centimeters ver weg van kleinkunst. Tegelijkertijd heeft hij juist de tekstuele finesse die in dat genre zo gewoon is. Hij loopt in het begin van zijn carrière ook niet zomaar “stage” bij chansonnier Johan Verminnen.Op gezette tijden scoort Raymond een hit waarvan de ballad Je Veux De l’Amour (1980) een van de meest aansprekende is. Zonder enige twijfel is het op gospelmuziek gebaseerde De Liefde Voor Muziek zijn grootste hit. Aan beide kanten van de grens bereikt het in 1991 de nummer 1-positie in de hitparade. Andere bekende hits zijn Chachacha Vlaanderen Boven en Maria Maria Ik Hou Van Jou. De soundtrack voor de film Brussels by Night van Marc Didden (1984) behoort tot zeker tot zijn artistieke hoogtepunten. Terwijl hij nog immer nieuw materiaal uitbrengt en niets inboet aan kwaliteit. Luister bijvoorbeeld naar zijn nieuwste album ‘’Egoist’’ welke verscheen in 2023.

media

Raymond van het Groenewoud

vrijdag 28 juni 2024

placeholder