fbpx
Ruhail Qaisar

Onderstuur

Ruhail Qaisar

zaterdag 30 september 2023
locatie:
Extrapool
datum:
zaterdag 30 september 2023
zaal open:
20:30 uur
start:
21:00 uur

De Nijmeegse muziekscene wordt vanaf april verrijkt met de terugkerende avond Onderstuur. Extrapool en Doornroosje slaan de handen ineen om maandelijks eigenzinnige, vernieuwende, experimentele én vaak verrassend toegankelijke maar nog onbekende livemuziek te presenteren. Dit keer komt de Indiase artiest Ruhail Qaisar spelen in Extrapool.

Ruhail Qaisar is een autodidact muzikant en producer uit het noorden van India. Met zijn muziek verklankt hij het intergenerationeel trauma van zijn door oorlog en uitbuiting gehavende geboortestreek Ladakh. Hij schept zijn huiveringwekkende geluidscollages met behulp van power electronics, spoken word, drones en field recordings.

Van het ooit zo rijke culturele landschap van Ladakh is na de terreur van het kolonialisme, aanhoudende internationale conflicten en de recente invasie van de toerisme-industrie nog weinig te bekennen. In de hoofdstad Leh, waar Ruhail Qaisar vandaan komt, zijn de gevolgen overal zichtbaar: de stad is afgetakeld en de bevolking getraumatiseerd. Gevoelens van angst, woede en vervreemding voeren dan ook de boventoon op zijn debuutalbum ‘Fatima’, dat eerder dit jaar uitkwam. Qaisar beschrijft het werk als een ‘requiem voor een dode toekomst’.

Na het concert van Ruhail Qaisar kun je nagenieten met een concert van Extratool met Tachycardie & Nicolas Cueille. In de residentiereeks ‘Extratool’ staat Extrapool hun studioruimte voor enkele dagen af aan een duo muzikanten of (geluids)kunstenaars om twee nieuwe composities te maken. De sterke ritmische drive van deze twee muzikanten belooft een prachtige percussieve release in deze Extratool residentie.

genre

noise, ambient, electronic, onderstuur

media

Ruhail Qaisar

zaterdag 30 september 2023

placeholder