fbpx

Doornroosje, since 1968

Doornroosje, since 1968
Op 6 december 1968 is Stichting Doornroosje opgericht als jongerencentrum in een beschilderde boerderij aan de St. Jacobslaan. De bedoeling was om jongeren een plek te geven om naartoe te gaan en de popcultuur een plek te geven zich verder te ontwikkelen.

Op 6 december 1968 werd Stichting Doornroosje opgericht als jongerencentrum in een beschilderde boerderij aan de St. Jacobslaan. Een plek waar jongeren naar toe gaan en waar de popcultuur zich verder kan ontwikkelen.

Na een kort verblijf in de Tweede Walstraat, verkaste Doornroosje naar de vroegere Sint Anthonisschool aan de Verlengde Groenestraat, tegenwoordig de Groenewoudseweg. Het jongerencentrum kreeg daar de naam ‘Kreatief Aktiviteiten Sentrum (KAS). Kunstenaars zorgden voor een prachtige buitenkant, en ook de binnenkant werd opgeknapt. Toen speelde muziek al een grote rol: er werd volop gespeeld en geëxperimenteerd.

Hippies versus punkers

Jongeren organiseerden allerlei evenementen, zoals sportactiviteiten, lezingen, kinderactiviteiten en andere podiumkunst. Maar Doornroosje was ook echt een plek om samen te komen en te hangen, met een theehuis op de eerste verdieping. Daar was ruimte om wat te drinken en soms ook iets te roken. Ook traden er veel bandjes op die later zouden doorbreken, zoals Frank Boeijen, Doe Maar en Supersister.

Was Doornroosje tot dan toe vooral nog het domein van de hippies, met de opkomst van onder andere de punk en wave in de jaren ’70 en ’80 veranderde het publiek en ook de programmering. In het begin werd het pand aan de Groenewoudseweg nog gedeeld. Van theedrinken en iets roken op de eerste verdieping tot rondbeuken op harde muziek beneden. Later verdween het theehuis boven en kwam de focus nog meer op muziek te liggen.

Van aktiviteitencentrum naar poppodium

Deze trend zette zich door in de jaren ‘90. Doornroosje wilde meer professionaliseren en het voormalige jeugdcentrum veranderde definitief in een poppodium. Vanaf het jaar 2000 kwam dit allemaal in een stroomversnelling. Er kwam meer diversiteit in muziekstijlen en het publiek dat Doornroosje aantrekt. Veel artiesten speelden in Roosje vlak voor hun definitieve doorbraak. De lijst met namen is eindeloos, maar een kleine greep:

Pixies Joy Division Nick Cave Sonic Youth Beck Green Day, Radiohead Daft Punk 16 Horsepower Volbeat MGMT Ben Howard Editors en Mumford and Sons

De opkomst van de dance

In de jaren ’90 groeide vooral de dancescene hard. Zo hard zelfs dat Nijmegen de bijnaam Detroit aan de Waal kreeg. Doornroosje speelde een cruciale rol in het stimuleren van de dance in Nijmegen en Nederland. In 1993 ontstond de dansavond Ultimate Dance Construction, een wekelijkse dansavond waar DJ’s een experimentele mix van gitaren, metal, house, techno, afrobeat en latin konden draaien. UDC was al snel een daverend succes.

Later splitsten de verschillende muziekstromingen zich op. Er bleek minder behoefte aan brede dansavonden, mensen kwamen juist speciaal voor één muziekstroming. Voor de danceliefhebbers was er Dance Night, op zaterdag. Dat werd op 6 januari 1996 omgedoopt tot Planet Rose, het geesteskind van Peter Entjes, DJ Pure.

Jeff Mills Daft Punk Laurent Garnier Sven Väth Ellen Allien Vitalic Carl Craig

Planet Rose bestaat nog steeds en is op dit moment de langstlopende clubavond van Nederland en misschien zelfs in de wereld. Het feest speelde een belangrijke rol bij de opkomst van dance in Nederland. Liefhebbers roemen in de eerste plaats de fantastische sfeer tijdens deze nachten, maar zeker ook de vooruitstrevende en sterke programmering.

Een groter nieuw Doornroosje

Rond de eeuwwisseling werd het tijd voor een nieuw gebouw. Het oude (school)gebouw was ‘op’ en er was al jaren behoefte aan een locatie met meer mogelijkheden. Op 20 december 2011 werd daarom de eerste paal geslagen voor het nieuwe Doornroosje, aan het Stationsplein. Hiphopformatie De Jeugd van Tegenwoordig sloot de deuren van het oude gebouw op 5 juli 2014. Op 1 oktober van dat jaar werd het prachtige nieuwe gebouw geopend waar we nu nog steeds zitten.

We beschikken nu over twee fijne zalen met capaciteit voor 1100 en 400 mensen. De zalen zijn voorzien van alle moderne snufjes, zonder groots en afstandelijk over te komen. Ook is er een café met een podium voor zo’n 250 mensen. Allemaal ingrediënten voor de ultieme live ervaring. Sinds de opening hebben we een overvloed aan gerenommeerde artiesten mogen ontvangen. Waaronder ondermeer:

Giorgio Moroder Slayer IDLES Franz Ferdinand Nils Frahm Kaiser Chiefs Gojira  Greta van Fleet Xavier Rudd Mastodon King Gizzard and The Lizard Wizard IDLES Sunn O))) All Them Witches Alestorm Tyler Childers Fink Stormzy   Nothing But Thieves

En de Sint Anthonisschool? Die is nooit verdwenen. Sinds 2020 is daar De Basis gevestigd. De Basis is een broedplaats voor de Nijmeegse muziekscene, waar ambitieuze muzikanten en producers zich kunnen ontwikkelen. Er komen werkruimtes en er is veel ruimte voor talentontwikkeling en artist residencies. Daarnaast komt er ook een guesthouse voor toerende internationale artiesten. Doornroosje blijft ook in de toekomst nauw met De Basis samenwerken.

Wil je meer weten over het verhaal van Doornroosje?

  • We Do Music – 40 jaar Doornroosje. Geschreven door Alex van der Hulst
  • Doornroosje – De ziel is meeverhuisd. Het fotoboek van Thea van den Heuvel
  • Onze documentaire over Planet Rose.
  • Can I Have Some Of Your Famous Hot Sauce. Het enige echte Doornroosje kookboek van huiskok Nienke van Hunen. Met recepten en interviews van artiesten die hebben opgetreden de afgelopen 10 jaar.
placeholder