fbpx
Afbeelding voor Mdou Moctar

Mdou Moctar

zondag 17 april 2022
locatie:
Doornroosje
datum:
zondag 17 april 2022
zaal open:
19:00 uur
start:
20:00 uur

Mdou Moctar is de alias van gitaarvirtuoos Mahamadou Souleymane uit Niger. Hij leerde zichzelf gitaar spelen, die hij ook nog eens zelf gebouwd heeft. De DIY-mentaliteit horen we terug in zijn onconventionele interpretatie van Touaregmuziek. De nummers zijn een mix van slepende, psychedelische partijen, ruw gitaargeweld en de hypnotiserende ritmiek van de Touaregs.

Mahamadou is afkomstig uit Agadez, een woestijndorp op het platteland van Niger. Geïnspireerd door YouTube-video’s van Eddie Van Halen’s zessnarige technieken en traditionele Toeareg melodieën, leerde hij zichzelf gitaar spelen, waarbij hij zijn instrument overigens ook nog eens zelf bouwde. Vanaf daar bouwde hij zijn eigen psychedelische desert-blues sound op. De muziek die we rustig een herdefiniëring van Sahararock kunnen noemen. Geen enkel nummer volgt standaard ritmeschema’s, maar bovenal zijn uitzonderlijke gitaarspel weet je meteen te intrigeren.

Het meest recente album, genaamd ‘Afrique Victime, dat onlangs verscheen op Matador Records mocht van de Volkskrant vijf sterren in ontvangst nemen: “Van alle Toearegbands en andere navolgers van Tinariwen uit Algerije, rockt Moctar het hardst. […] Wat een topplaat.” De plaat is een poëtische verzameling die urgente onderwerpen beslaat als religie, ongelijkheid, liefde. En zoals de titel wellicht al doet vermoeden, de uitbuitende koloniale greep waarin West Afrika zich bevindt. Moctar voegt daar zelf aan toe dat hij wil dat iedereen weet dat ze muziek maken om wereldvrede te bevorderen, en met iedereen op hetzelfde niveau zijn, in de strijd tegen racisme. Niet alleen een dansbaar album, maar dus ook met een belangrijke boodschap.

genre

rock, desert blues

media

Mdou Moctar

zondag 17 april 2022

placeholder