Doornroosje
loader

Een halve eeuw popcultuur Nijmegen

Over poppodia

Hoe komen poppodia tot stand? Waar moeten architecten rekening mee houden? Voor welk vraagstuk staat een constructeur? Hoe gaat het nieuwe muziekpaleis in Utrecht er uit zien? Wat is de functie van poppodia tegenwoordig? Hoe zorg je voor een goede akoestiek in een zaal? En hoe gaat het op dit moment met de nieuwbouw van Doornroosje?

Al deze vragen komen aan bod die het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) organiseert vanavond. In een pecha kucha (20×20) – achtige presentatie vertellen uiteenlopende sprekers aan de hand van 20 dia’s in razendsnel tempo hun persoonlijke verhaal i.r.t. de architectuur van poppodia.

Aan het woord komen o.a. 

– directeur van Doornroosje, Toine Tax. Hij neemt de bezoeker mee in het jarenlange proces om tot nieuwbouw te komen

– Architectuurstudio HH van Patrick Fransen gaat in op de complexiteit van de nieuwbouw van het Muziekpaleis TivoliVredenburg in Utrecht dat dit jaar wordt opgeleverd.

– Maarten Luykx van adviesbureau Peutz, dat o.a. betrokken is bij de Heineken Music Hall, Ahoy en het nieuwe Doornroosje, gaat in op het belang van goede akoestiek en de geluidisolatie.

– Marleen van Driel van Benthem Crouwel Architecten, betrokken bij Metropool en Ziggo Dome, gaat in op de vraag hoe het mogelijk is om een open, toegankelijk publiek poppodium te bouwen zonder de rauwe, gesloten, sfeer van de popcultuur te verliezen. 

– Mark Baltussen geeft een kijkje in het creatieve en complexe proces waarbij hij als een constructeur vanuit Royal Haskoning bij de nieuwbouw van Doornroosje betrokken is. 

– Hannek Höweler van AGS Architects Amsterdam toont aan dat juist de opwaardering van poppodia de kans biedt om in de niche weer nieuwe initiatieven te starten.

– Paul Diederen van Diederen Dirrix vertelt meer over zijn ontwerpen voor het Patronaat in Haarlem en Dynamo in Eindhoven die tien jaar geleden werden opgeleverd.

– Alex van der Hulst besteedt vanuit zijn achtergrond als journalist aandacht aan de kracht en de mogelijkheden die vrijplaatsen bieden.

– directeur Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) zal het hebben over de rol van architectuur binnen het clubcircuit in zijn volle breedte.

De avond sluit aan bij de expositie ‘We want more’  over de architectuur van poppodia is nu te zien in het ACN en maakt deel uit van het project ‘Een halve eeuw Nijmeegse Popcultuur in 150 dagen’ i.s.m. Huis van de Nijmeegse Geschiedenis – Doornroosje – Kunstenaarsinitiatief De Paraplufabriek – Regionaal Archief Nijmegen.