fbpx
Afbeelding voor Radboud Reflects

Artiest in de Machine

Radboud Reflects

+ Jan Modaal

donderdag 21 maart 2024
RU Medewerkers:
€ 5,00
Studenten en scholieren:
€ 0,00
locatie:
Doornroosje
datum:
donderdag 21 maart 2024
zaal open:
19:30 uur
start:
20:00 uur

Muziek is emotie. Maar wat als die muziek door kunstmatige intelligentie is gemaakt? Heeft die muziek dan nog waarde? We zien muziek maken als iets uniek menselijks. Maar misschien kan AI wel zorgen voor nieuwe vormen van muzikale expressie. Kom luisteren naar filosoof Anco Peeters over de artistieke en ethische kwesties rond AI in de muziek en geniet van een live-act van mens en machine!

 

Nieuwe melodieën van AI
Er is een muzikale revolutie gaande. Het AI-gegenereerde nummer Heart on My Sleeve met vocals van Drake en The Weeknd werd miljoenen keren beluisterd. Het AI-muziekplatform Boomy heeft ondertussen ruim 14 miljoen AI-liedjes geproduceerd. Wat betekent het als een groot gedeelte van de muziek van morgen gecreëerd wordt door kunstmatige intelligentie? Wat is dan nog de rol van muzikanten en componisten. Werken zij straks zij aan zij met AI, of worden ze verdrongen door deze nieuwe technologie?

En wat doet dit met de beleving van muziek? Behoudt muziek nog wel haar ziel, creativiteit en originaliteit als het door AI wordt gecreëerd? Muziek raakt ons. Er lijkt iets inherent menselijks in muziek dat het betekenisvol maakt. Kan AI dit reproduceren? We genieten juist van de overslaande stem van de doorgerookte rockartiest en de imperfecties van zijn gitaarsolo.

Menselijke creativiteit vs. kunstmatige creatie
De vragen rond AI in de muziek gaan verder dan alleen muzikale innovatie. Ze raken aan bredere vragen over mens-zijn. Als we niet langer de enige ‘content-makers’ zijn, wat maakt ons dan nog uniek? Van klassieke symfonieën tot moderne pophits, hoe zal AI onze muzikale landschappen hervormen? Filosoof en cognitiewetenschapper Anco Peeters verkent in zijn lezing de artistieke en ethische kwesties rond AI in muziek. Daarnaast gaat Jan Modaal een jamsessie houden met een generatieve AI en laat hij zien hoe je kunstmatige intelligentie inzet als muzikaal instrument. Jan Modaal schrijft punk-smartlappen en gebruikt daarin AI als thema én als instrument.

genre

lezing, wetenschap

Radboud Reflects

donderdag 21 maart 2024

placeholder