Doornroosje
loader

The Pretty Things

2018 is het laatste jaar dat The Pretty Things toeren. De band heeft onlangs hun afscheid aangekondigd en voorafgaand aan deze datum, gaan de heren voor de laatste keer op tournee waarbij ze ook Doornroosje een bezoekje brengen. De laatste kans om deze belichaming van de rock&roll live aan het werk te zien.

De band viert dit jaar hun 55-jarige verjaardag en ze worden gezien als de pioniers van de psychedelische rock en garagesound, met gierende en jengelende gitaren en stemmige samenzang. Ze waren de grootste inspiratiebronnen voor David Bowie en ook The Ramones. In hun geluid hoor je het vroege werk van Bowie terughoren en zeker ook die van The Rolling Stones. David Gilmour van Pink Floyd, prees de band en noemde The Stones maar een tamme bende, vergeleken met het meer ruigere, rauwe en rebelse geluid van The Pretty Things.

Aardig feitje is ook dat de allereerste rockopera niet van The Who afkomstig is, maar dat ‘S.F. Sorrow’ van The Pretty Things de primeur heeft. De band werd opgericht in 1963 en nu, meer dan een halve eeuw later, zijn oprichters Phil May en Dick Taylor nog altijd actief met de band, die door de jaren heen veel uitstapjes maakte naar andere genres waaronder psychedelische rock, new wave en rhythm & blues. De dansbare rock ‘n’ roll was vooral in de eerste jaren een commercieel succes, maar nog steeds brengen de Britten nieuw materiaal uit, waarvan album ‘The Sweet Pretty Things (Are in Bed Now, of Course…)’ uit 2015 het meest recente wapenfeit is. Een album doordrenkt met psychedelische rock met een rauw blues-randje.

Bekijk de foto's