fbpx
Afbeelding voor Doornroosje At Night: het verhaal achter Froday

Doornroosje At Night: het verhaal achter Froday

Froday is inmiddels een gevestigde naam in Nijmegen. Met de lekkerste Afrobeats en Amapiano is het altijd een groot feest. Maar wie zitten er eigenlijk achter het succes van dit concept?

Dat zijn Roos, Sam en Paul. Roos is verantwoordelijk voor de marketing en maakt, samen met haar broer Sam, het programma. Daarnaast draait ze ook regelmatig zelf plaatjes als DJ. Sam werkt mee aan het programma, regelt de offline promotie en werktsamen met de promoters. Ook hij staat zelf achter de draaitafels en is dan ook bekend met de doelgroep.

Paul is foto- en videograaf. Daarnaast past hij zijn financiële en productionele kennis toe binnen de organisatie van Froday.

Benieuwd naar het verhaal achter Froday? Lees dan het onderstaande interview met de organisatoren!

Hoe zijn jullie bij het concept Froday gekomen?

We zijn allemaal al langere tijd actief in het Nijmeegse nachtleven. Vaak bezochten we Merleyn en het oude Doornroosje, vooral de dubstep en drum & bass feesten.

Paul liep al een tijdje rond als fotograaf bij Doornroosje, waar hij veel heeft opgestoken van de manier waarop (dance)concepten productioneel in elkaar steken. We zagen een gat in het nacht aanbod van Nijmegen en met de opkomst van Afrobeat in Nederland hadden we sterk de behoefte om zelf iets te organiseren en te betekenen voor de stad.

We hadden allemaal al interesse in deze muziek. Ik [Roos] ben samen met Sam opgegroeid met Afro muziek dus het sprak ons meteen aan. Zo zijn we allemaal nummers gaan verzamelen, ook van vroeger, die we vet vonden. Toen dacht ik, waarom is hier nog geen feestje van?

De kennis was al in huis, de naam hadden we al en de muziek ook. Toen moest Sam alleen nog even leren draaien binnen een half jaar, omdat we het belangrijk vinden om zelf een stempel op de muzikale lijn te kunnen zetten. We zijn met ons concept naar Doornroosje gestapt en hebben gevraagd of we dit een keer mochten uitproberen. Dus zijn we begonnen in Merleyn. Vanaf dat moment was Froday geboren. Afgelopen oktober hadden we ons 5 jarige bestaan en we hebben nog veel jaren te gaan.

Wat is de sfeer doorgaans bij een Froday feest?

Een kenmerkend aspect van Froday zijn de dance battles. Al vanaf de allereerste editie is dit een ding. Het leuke van de dance battles is dat iedereen meedoet; of je nou een professionele danser bent of je gewoon zin hebt om los te gaan. Iedereen wordt gehyped door het publiek.

Froday is al een lange tijd een gevestigde naam in Nijmegen. Wat maakt het zo’n succes?

Froday is meer dan alleen een feest. Het is een community van gelijkgestemden die samenkomen om het leven te vieren, elke editie weer. We verbinden verschillende achtergronden, creëren nieuwe vriendschappen en maken daarmee herinneringen die een leven lang meegaan.

Hoe bepalen jullie wie jullie boeken voor Froday? Boeken jullie specifiek vrouwen?

Vrouwelijke energie is essentieel op een feest van Froday. Van het begin af aan hebben we de regel dat de man-vrouwverhouding in onze line-up vrijwel 50/50 moet zijn. Met Froday Soundsystem hebben we het al goed verdeeld. Dat zijn Roos & Cathelijne en Sam & Dave. Daarnaast boeken we er vaak nog 2 vrouwen en 2 mannen bij en zo zijn we rond.  

Het is sowieso heel erg belangrijk voor de doelgroep dat ze herkenning hebben in de mensen die draaien. Ook als je zelf DJ wil worden of een concept wil beginnen is het fijn om mensen te zien die het doen, die op jou lijken.  

Wat denk je dat er nodig is bij andere concepten om meer vrouwen te boeken?

Je moet gewoon goed zoeken. Het kost soms misschien meer tijd en moeite omdat vrouwelijke DJ’s minder vaak te vinden zijn op andere line-ups, maar als je DJ’s wil vinden die goed bij jouw concept passen en ook nog eens vrouw zijn, dan moet je goed zoeken, want ze zijn er wel.

Hebben jullie nog tips voor andere concepten om meer vrouwen als DJ te boeken?

Wat je ook kan doen is het aan andere vrouwen in het DJ vak te vragen. Zij kennen vaak weer andere vrouwen die draaien. Meestal hebben ze zelfs een lijstje voor je klaar liggen. Verder kan je ook nog een oproep plaatsen op social media.

Zie je verandering in jullie bezoekers met de jaren?

Je ziet wel dat steeds meer mensen interesse krijgen in Afro en Amapiano. Toen we begonnen hadden we een hele jonge doelgroep; dan heb ik het over zestienjarigen en ouder. Nu, vijf jaar later, komen de eerste bezoekers nog steeds. Het is mooi om te zien dat onze community ergens is begonnen en dat diezelfde mensen er nog steeds bij zijn. Het werkt als een soort cirkel; de bezoekers van het eerste uur nemen vrienden of familie mee, op deze manier blijft er een goede leeftijd balans en diversiteit in onze bezoekersdoelgroep. De community blijft in basis dus hetzelfde, alleen komen er steeds meer mensen bij. We vinden het tof om deze groep te zien (blijven) groeien.

Favoriete tracks

Om een beetje in de sfeer te komen, zijn dit de aanraders van Roos, Sam en Paul:

Hoe zien jullie de toekomst van Froday voor jullie?

Voor de pandemie gingen we erg steady, maar met de komst van corona werd alles stilgelegd. Daarna hebben we het zo snel mogelijk weer opgepakt en alles relatief vlug op hetzelfde niveau teruggekregen. Alleen toen beseften we dat het wel tijd werd om de volgende stap te nemen. We doen alles stap voor stap en we zijn heel trots op wat we bereikt hebben. Het lijkt het ons super gaaf om Doornroosje een keer helemaal uit te verkopen; Rode zaal, Paarse zaal en het Café. Dan kun je in de Paarse zaal ook meer experimenteren met niche stijlen, bijvoorbeeld live muziek met trommels erbij. We zouden het vet vinden om (live) met instrumenten aan de slag te gaan. Dit gaan we tijdens onze komende editie op 24 juni voor het eerst doen.

Verder willen we in 2024 Kings & Queens Festival weer oppakken, wat erg leuk is. Het zou nog leuker zijn om écht een festival in de zomer te organiseren. Het organiseren van een festival kost wel veel tijd en energie, maar op de dag zelf is het geweldig. Dan zie je het resultaat van al je harde werk. We vinden het voor nu heel fijn om in Nijmegen te blijven, maar we zien wel waar de toekomst ons brengt.

Er staan nog 2 edities van Froday in Doornroosje op de planning. Wat kunnen we daar van verwachten?

 Zaterdag 24 juni wordt echt heel bijzonder. We hebben een aantal vette dj’s geboekt. Het wordt een perfecte mix van alles wat wij met Froday willen. Echt Afrobeat, Amapiano, oude Afrobeat/ high life en een vleugje dancehall. We hebben niche dj’s geboekt en gebriefd waardoor je elk uur een hele andere vibe krijgt. Normaal vullen we veel tijd met Froday Soundsystem, maar nu laten we het over aan andere DJ’s, dus wij zijn zelf ook zeer benieuwd. Omdat de stijlen van de dj’s elkaar zo afwisselen, zorgt dat ook voor goede energie. Bij elke DJ wordt het publiek weer verrast.

Tijdens de Vierdaagse feesten, op zondag 16 juli wordt het weer lekker Froday zoals jullie het kennen. Lekker dansen, gezelligheid en het community gevoel. We hebben er heel veel zin in!

Wat mensen van ons kunnen verwachten zal altijd een verrassing zijn. Voor ons publiek maar ook voor onszelf.

Heb jij nog geen tickets voor Froday? Er zijn er nog wat beschikbaar. Klik hier om tickets te kopen voor zaterdag 24 juni en klik hier voor zondag 16 juli tijdens de Vierdaagse Feesten.

placeholder