Doornroosje
loader

Felabration

Jungle By Night + Orlando Julius & The Heliocentrics

Ronald Snijders + Baobab Utd. + Underpants DJ’s

tijdschema (onder voorbehoud)

19:00 – deuren en kassa open
19:30 – 20:15 Ronald Snijders
20:45 – 21:55 Orlando Julius & The Heliocentrics
22:15 – 23:15 Jungle By Night
23:15 – afterparty met Underpants DJ’s

Wereldwijd vinden rondom Fela Kuti’s geboortedag (15 oktober) feesten plaats ter ere van deze ‘Godfather of Afrobeat’. Vanavond zal Doornroosje in een dampende, swingende Nederversie van Kuti’s nachtclub ‘The Shrine’. Hoofdgasten zijn Jungle By Night en tenorsaxofonist Orlando Julius met zijn super-deluxe band The Heliocentrics.

De avond zal worden afgetrapt door Orlando Julius die bekend staat als een van de belangrijkste Afrikaanse muzikanten uit de jaren zestig en zeventig. Hij werd bekend door zijn mix van Nigeriaanse highlife, funk, soul en jazz nog voordat dit het etiket afrobeat kreeg. In 1966 bracht hij het album ‘Super Afro Soul’ en hij werd hierdoor een ster in Nigeria en vele ander Afrikaanse landen. Zijn geluid was van grote invloed op Fela Kuti. Op uitnodiging van de Londense band The Heliocentrics dook Julius enkele jaren geleden de studio in en het resultaat werd hun gezamenlijke album ‘Jaiyede Afro’ (op Strut Records). Op dit album gaat Julius terug naar zijn roots. De Londense band The Heliocentrics werd enkele jaren geleden bekend door hun album met afrojazz grootheid Mulatu Astatke.

Mede-gastheren van de Nederlandse Felabration zijn de mannen van Jungle by Night. Ze spelen ruim 6 jaar podia en festivals over de hele wereld aan gort. Afrobeat vormt de basis, maar uitstapjes naar hip hop, funk en andere stijlen worden moeiteloos gemaakt. Fela Kuti was, en is nog steeds, een grote inspiratiebron. Het compliment van drummer Tony Allen, de ‘architect’ van de Afrobeat werd met trots onthaald. Hij noemde Jungle by Night ‘The evolution of Afrobeat’. Jungle By Night bracht dit voorjaar hun nieuwe album ‘Traveller’ uit.

Het geluid van Jungle by Night is ruiger en vuiger dan voorheen. De Hammond scheurt, de bas pompt en de beats zijn opzwepende maar het is nog immer afwisselend, vurig en bezwerend. Turkse funk, bezwerende Ethiopique, invloeden uit de psychedelische 60’s dub en hiphop vechten om voorrang.

Dit jaar bereikte fluitist, componist en bandleider Ronald Snijders de pensioengerechtigde leeftijd. Gelukkig is Ronald Snijders nog immer actief en bracht onlangs een prachtig nieuw album uit genaamd ‘The Nelson & Djosa Sessions’. Snijders mag je gerust de nestor van de Surinaamse jazz noemen en is ook grondlegger van de kawina- en kaseko-jazz waarin hij Afro-Surinaamse muziek vermengt met jazz. Hij is een van de belangrijkste fluitisten die Nederland rijk is en ook live weet hij indruk te wekken.

Snijders en zijn band speelde hij eerder dit jaar succesvol op Music Meeting en wist ook op North Sea Jazz een zinderend concert te geven. Snijders zal al zijn kennis en kunde inzetten om een swingende show te geven waarin invloeden uit Suriname, Afrika, Brazilië en stijlen als jazz, soul, funk en afro met elkaar worden vermengt. Een van de gasten op zijn nieuwe album is trouwens Orlando Julius, die ook act de presence geeft op Felabration.

De Nijmeegse Underpants DJ’s staan voor Love, Disco Funk, House, Afro, Bossa, Cumbia en Peace! Underpants zal vanavond tijdens Felabration het Doornroosje cafe omtoveren tot een dampende club.

Bekijk de foto's (Jungle by Night)
Bekijk de foto's (Orlando Julius & The Heliocentrics)
Bekijk de foto's (Roland Snijders)