Doornroosje
loader

Tony Joe White

Tony Joe White, godfather van het swamp rock genre, is een levende legende. Zijn 75-jarige leeftijd doet niets af aan zijn expressieve, rootsy gitaarstijl of zijn donkerfluwelen, diepe stem. Hij maakt plattelandsblues en -country, rechtstreeks uit het moeras en vergelijkbaar met het werk van John Fogerty’s Creedence Clearwater Revival maar ook J.J. Cale. 

Het begon allemaal in 1969 met het verschijnen van ‘Black And White’, de eerste lp van Tony Joe White met daarop de hits ‘Polk Salad Annie’ en ‘Rainy Night in Georgia’. Een nieuwe genre was geboren: swamp rock.

Tony Joe White is een grootheid, een hele generatie artiesten is beïnvloed door zijn gitaarspel en repertoire. Hij mag artiesten als Lucinda Williams, Eric Clapton, Joe Cocker, Bonnie Riatt tot zijn bewonderaars rekenen en de muziek van White is gecovered door sterren als Rory Gallagher, Elvis Presley, Tina Turner, Ray Charles, Otis Rush en Dusty Springfield.

Voor een pensioen heeft White heeft geen tijd, daarvoor is hij nog veel te druk met muziek maken en liveshows. Zijn laatste album ‘Rain Crow’ komt uit 2016. Het album is geproduceerd door zijn zoon Jody en meet zich moeiteloos met zijn klassieke, oude(re) werk.

Bekijk de foto's