Doornroosje
loader

Mudhoney

De Amerikaanse band Mudhoney wordt gezien als de grondleggers van het grunge genre. De koningen van de underground maakten eind jaren tachtig, begin negentig eigenhandig het label Sub Pop groot en wezen stadgenoten Nirvana de weg naar eeuwige roem.

Hun eerste EP Superfuzz Bigmuff is een cruciale release in de ontwikkeling van de undergroundscene van Seattle. Een scene die niet alleen deze twee bands voortbracht, maar o.a. ook Alice in Chains, Soundgarden en Pearl Jam. De door Jack Endino opgenomen plaat, later ook verantwoordelijk voor Nirvana’s Bleach, is een explosie van wilde, kakafonische vervormde noise met wah-wah-doordrenkte gitaar erupties. Zelf omschreven als grunge, een term die destijds nog volslagen onbekend was. Ruim 30 jaar later spelen deze pioneers nog steeds. Sterker nog, anno 2020 rocken deze oude rotten nog immer op een manier alsof ze net bezig zijn.

Zanger Mark Arm, gitarist Steve Turner, bassist Guy Maddison en drummer Dan Peters brachten in 2018 hun album ‘Digital Garbage’ uit: een rockplaat met bijtende humor en een gruwelijke stevig fundament. Op dit album is Mudhoney zeer kritisch over de huidige tijd en zijn thuisland in het bijzonder.